EL RIU SEC

Publicat per lo Migjorn | | Posted On divendres, 26 de març del 2010 at 16:48

Amb només 40 quilòmetres aquest riu-rambla mediterrani forma part de la conca del Xúquer rep fins a tres topònims diferents al llarg del seu curs. Nascut a més de mil metres d'altitud a la serra d'Onil el riu Verd travessa la Foia de Castalla des del Nord-oest cap al Sud-est pels termes municipals d'Onil i Castalla. Arreplegant les aigües estacionals de diversos barrancs i rambles queda acorralat als peus de la Serra de la Moleta, on el seu curs és retingut per l'embassament de Tibi. Obra essencial per al regadiu de l'Horta d'Alacant aquesta obra hidràulica data del segle XVI i encara avui en dia continua servint per aquest propòsit. Aprofitades les seues aigües al màxim eren de vital importància per al rec els assuts de Mutxamel, Sant Joan d'Alacant i el Campello.

Sobrepassat l'embassament de Tibi el riu canvia de nom pel de Montnegre, topònim derivat del terreny calcari triàsic negre que predominat a l'entorn i que dóna a les aigües certa tonalitat negrosa. Encaixonat entre la Serra Grossa, al Nord, i la Serra de Guendo, al Sud, el riu ix a l'horta d'Alacant entre la Serra del Llofriu i el paratge del Xapitel. És a aquest indret on s'ajunta amb el riu de la Torre, principal afluent, que descendeix des de la Torre de les Maçanes i intersecció a partir de la qual el riu torna a canviar de nom, anomenant-se, fins a la seua desembocadura al Campello, Riu Sec.


Encara que el seu règim fluvial és moltes vegades inexistent, moltes han estat les riuades que han marcat la memòria col·lectiva de la gent que viu a la vora del seu curs. Avingudes d'aigua que, sobretot a l'horta d'Alacant, on el seu llit es més ample i menor la profunditat, s'han portat ponts, carreteres i, fins i tot, les vies del trenet. Com històries de vells són ja les riuades estacionals que arrossegaven els conreus d'hortalisses que, donant tombs, arribaven fins a la desembocadura, omplint-se aquesta de melons d'aigua, carabasses i tomaques.