Els arbres del Camepllo: L'AMETLER

Publicat per lo Migjorn | Etiquetes de comentaris: , | Posted On dimarts, 25 de maig del 2010 at 20:56


Amb el nom Prunus dulcis, Prunus amygdalus o Amygdalus communis es denomina als tractats botànics el que, sense cap dubte, ha sigut el símbol de la nostra terra, abans que aquesta es vera submergida, sense remei, en formigó i asfalt.


L’ametler o ametller, amb la seua variant campellera [ameɫdéɾ] amelder, és un arbre caducifoli de la família de les rosàcies de dimensions variables que pot alçar-se fins als 8 o 10 m. El seu origen el trobem al Ponent asiàtic i al nord-est de l’Àfrica es va estendre per tota la mediterrània. Amb una floració entre el gener i l’abril, la maduresa dels seus fruits s’estén des de mitjans d’agost fins a principis d’octubre.


El troc i les branques de l’ametler presenten una pell llisa els primers anys, per tornar-se després aclivellada i rugosa amb una coloració més fosca. L’arrel és d’un color groc grisenc i posseeix un sistema radicular potent, poc ramificat i profundament ancorat al sòl.

Les fulles són estretes i allargades, amb una longitud que va dels 7 als 12 cm. d’un color verd intens. La flor de l’ametler es compon de 5 sèpals i 5 pètals amb diàmetres de 3 a 5 cm. que van des d’un blanc pur fins a un rosa pàl·lid, segons la varietat.

L’ametla és una drupa d’entre 3 i 6 cm de llargària que necessita de 5 a 6 mesos per tal de madurar. La seua pell és verda, lleugerament tacada de roig a la maduresa i molts han estat els seus usos, com ara d’aliment per al bestiar.

La seua corfa llenyosa, aprofitada encara hui com a combustible, abasta una gamma de tonalitats entre el beix més clar i el marró més vermellós. Atès la nombrosa quantitat de varietats que existeixen, pot presentar-ne una gran duresa o, per contra, ser força trencadissa com és el cas de l’ametla del Prunus dulcis var. fragilis, més coneguda com a ‘ametla mollar’.


Llenya de gran qualitat, la fusta es utilitzada a l’artesania i a la creació d’instruments musicals. L’oli de l’ametla es destina a la fabricació de productes cosmètics, a la industria farmacèutica i és utilitzat pels dolçainers per tal de mantenir en òptimes condicions els instruments.



Finalment les ametles són àmpliament utilitzades a la gastronomia de la nostra terra, com a picada en nombroses salses, senceres, crues o fregides, en un fum de plats. Se’n fan licors i la tradicional orxata d’ametla, típica de la terreta, és l’ingredient imprescindible a l’àmplia rebosteria i més si parlem de la varietat ‘marcona’ i dels torrons xixonencs.