L'ALFICÒS

Publicat per lo Migjorn | | Posted On divendres, 27 d’agost del 2010 at 17:59


Hortalissa típica de les nostres terres l’alficòs [Cucumis melo var. Flexuosus] rep el seu nom de l’àrab al-faqqós, encara que se’l coneix també com cogombre alacantí, cogombre fi, cogombre o meló serp, als estats units i altres països com cogombre armeni i a l’orient mitjà com cogombre silvestre. A Alacant, Cocentaina i València; ‘amficòs’.

L’alficòs, però, no és un cogombre sinó una varietat de meló per molt que el seu aspecte llarg i prim i el seu interior de llavors blanques ens ho facen creure. Doncs, al cap i la fi, ambdues espècies són del gènere Cucumis i estan estretament relacionades. L’origen és un tant incert i varia entre l’orient mitjà, el Caucas i el Nord d’Àfrica, segons la font.

El fruit de l’alficossera posseeix una pell molt prima i solcada amb un color verd clar, no té l’amargor d’altres espècies semblats i no cal pelar-la a l’hora de menjar-se’l. Les dimensions de l’alficòs pot variar molt, encara que pot arribar perfectament al metre de llarg i als 7 centímetres de diàmetre.


 
Es tracta d’un planta reptadora que creix a terrenys alcalins amb bon drenatge i ben assolellats que dona es conrea a l’estiu. Les seues fulles són arrodonides amb flors d’un groc intens i es caracteritzen per ser monoiques, trobant-se a una única planta flors mascles i femelles alhora. Fent-se necessària la pol·linització a través dels insectes.

Encara que a la nostra terra es consumeix fonamentalment cru i com a acompanyament en amanides, a l’orient mitjà els podem trobar adobats, cuits, en escabetx o en salmorra. A més, a zones de l’India, forma part de diverses classes de curri. Obtenint-se de les seues llavor un oli d’ús culinari.

Hortalissa força aquosa, conté vitamina C, és diürètic i hi aporta calci, potassi i magnesi. L’alficòs es pot utilitzar com a crema hidratant per a la pell i per tractar cremades lleus i abrasions. Les flors s’utilitzen per combatre el problemes estomacals i les llavors com a antitussigen. L’arrel és diürètica i emètic.